Pictogram nieuwsberichten
Pictogram huisartsen
Pictogram e-Health
Pictogram wachtdokter
Pictogram Links
Pictogram preventie
Pictogram praktische info
Pictogram bibliotheek

Nieuwsberichten

17/03/2020: Coronavirus SARS-CoV-2

fusie Het coronavirus beheerst momenteel het nieuws in België en ook in de rest van de wereld. Het virus veroorzaakt luchtweginfectie en kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Om deze epidemie te bestrijden raden wij in eerste instantie goede hygiënische maatregelen aan:

Ondanks deze maatregelen kan het zijn dat je toch ziek wordt. Als je luchtwegklachten hebt, contacteer dan eerst je huisarts. Hij of zij zal je ondervragen en proberen inschatten of de situatie ernstig is om vervolgens een eventuele behandeling voor te stellen. Kom zeker niet op eigen initiatief naar de wachtzaal of ga niet zomaar naar de spoeddienst van het ziekenhuis.
Ben je niet ziek maar heb je vragen over het coronavirus, dan kan je terecht op www.info-coronavirus.be of kan je bellen naar de infolijn 0800 14 689.

11/11/2018: Fusie huisartsen Groot-Zandhoven met HVMZ

fusie Vanaf 1 januari breidt onze huisartsenkring uit. Vanaf dan zal deze officieel "Huisartsenvereniging Malle-Zoersel-Zandhoven" heten. M.a.w. de huisartsen van Groot-Zandhoven (i.e. Zandhoven, Pulle, Pulderbos, Viersel en Massenhoven) zullen ons vervoegen. De nieuwe samenwerking zal voornamelijk betrekking hebben op de dagelijkse organisatie van de eerstelijnszorg. De nieuwe leden zullen echter niet deelnemen aan de wachtdienst van de gemeenten Malle en Zoersel. Patiënten uit Groot-Zandhoven zullen zich nog steeds wenden tot de huisartsenwachtpost te Lier of Herentals alwaar deze collega's hun wachtdienst voorlopig zullen verderzetten.

15/10/2018: Griepvaccinatie

influenza De jaarlijkse vaccinatieperiode voor griep loopt van half oktober tot eind november. We nodigen alle risicopatiënten uit om zich in deze periode te laten vaccineren tegen griep (influenza) en zo nodig ook tegen longontsteking (pneumococcen). Neem contact op met uw huisarts om af te spreken hoe hij of zij de vaccinatie voor u wil organiseren.
Wenst u meer informatie over griep: www.influenza.be

13/04/2018: Bewegen op verwijzing

BOV Sommige patiënten vinden het moeilijk om voldoende te bewegen. Ze weten niet wat ze juist moeten doen, hoeveel ze moeten bewegen en wat de mogelijkheden zijn in hun nabije omgeving. Soms is motivatie een groot struikelblok. Zij zouden gebaat zijn bij een laagdrempelige, dagelijkse beweging als deel van een gezonde levensstijl. Dankzij het project 'Bewegen Op Verwijzing' (BOV), een Vlaams project, professioneel omkaderd door o.a. het Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica, kan een BOV-coach dergelijke patiënten persoonlijk en op maat motiveren om meer te bewegen.
Met een verwijsbrief van de huisarts gaat men naar de BOV-coach. Deze stelt een persoonlijk beweegplan op en laat de patiënt kennis maken met de beweegmogelijkheden. Men kan kiezen om te bewegen in groep of alleen, in de buurt, op het werk, onderweg of thuis.
Meer info: www.bewegenopverwijzing.be

1/02/2018: Tournée Minérale

Tournee minerale De maand februari staat inmiddels bekend als de maand zonder alcohol. Vele vlamingen doen dan mee aan de Tournée Minérale. Als huisartsen kunnen wij dit initiatief volledig steunen gezien we dagelijks geconfronteerd worden met de gezondheidsrisico's van (overmatig) alcoholverbruik. Meer info vindt u terug op www.tourneeminerale.be.
Zowel de gemeente Malle als de gemeente Zoersel ondersteunen dit project. Zo kan u op woensdag 28 februari - de slotdag van 'Tournée Minérale' - naar een (gratis) lezing 'Wat doet alcohol met uw lichaam?'. Deze lezing vindt plaats van 20u00 tot 22u00 uur in De Notelaar, Lierselei 15 in Oostmalle. Meer info vindt u in de folder.
Om u alvast te inspireren, tonen wij graag het goede voorbeeld:

kringfoto Tournee minerale

08/10/2017: Griepvaccinatie

influenza De jaarlijkse vaccinatieperiode voor griep loopt van half oktober tot eind november. We nodigen alle risicopatiënten uit om zich in deze periode te laten vaccineren tegen griep (influenza) en zo nodig ook tegen longontsteking (pneumococcen). Neem contact op met uw huisarts om af te spreken hoe hij of zij de vaccinatie voor u wil organiseren.
Wenst u meer informatie over griep: www.influenza.be

3/01/2017: Een goede gezondheid gewenst

2017 De artsen van onze wachtkring wensen u en uw familie het allerbeste toe voor het nieuwe jaar. In de eerste plaats hoort daar een goede gezondheid bij. Ook in het nieuwe jaar staan wij klaar voor u om aan ziektepreventie te doen. We hopen u m.a.w. te zien om ziekten te voorkomen en minder om ziekten te behandelen
Vanaf 1 januari wordt er gewerkt met het elektronisch medisch voorschrift. U zal van uw huisarts enkel nog een medicatiebewijs meekrijgen waarop een barcode staat waarmee de apotheker de juiste geneesmiddelen kan afleveren. Een klassiek geneesmiddelenvoorschrift zal enkel in een beperkt aantal gevallen worden meegegeven (bv. op huisbezoek). Zowel dit systeem, als heel wat andere e-health applicaties werken enkel als uw huisarts beschikt over de juiste identiteitsgegevens. Zorg ervoor dat u steeds uw eID meebrengt naar de raadpleging. Voor uw kinderen die nog geen kids-ID hebben, volstaat de ISI+ kaart.

26/09/2016: Nieuwe website wachtkring HVMZ

webbuilding Onze kringwebsite werd in een nieuw jasje gestoken. Er werd aandacht besteed aan nieuwe topics zoals e-Health en medische online-informatie. Opmerkingen en suggesties kunnen doorgegeven worden aan de webmaster.
We willen graag meegeven dat de belangrijkste noodnummers steeds kunnen worden teruggevonden via de icoontjes onderaan links op de website.

12/07/2016: e-Health, m-Health en dr.Google: wat u zeker moet weten

e-health De digitalisering van de huisartsgeneeskunde is al een tijdje aan de gang. Er was echter nooit zo’n snelle evolutie als nu. Het wordt dus tijd dat we jullie hierover informeren:
Iedereen kan medische informatie terugvinden op het internet, medische gegevens kunnen digitaal worden uitgewisseld tussen artsen, patiënten kunnen zichzelf monitoren met mobiele apps, artsen kunnen preventie op maat organiseren m.b.v. het elektronisch medisch dossier, enz. Dit hele gebeuren kreeg de naam e-Health. Lees meer....

01/04/2015: één oproepnummer voor de wachtdokter, zowel in de week als in het weekend

telefoonVanaf 3 april zal het algemene oproepnummer voor de huisarts van wacht, nl.0900 10 512, niet alleen kunnen gebruikt worden in het weekend maar ook in de week. Tot op heden diende u in de week te bellen naar uw eigen huisarts en kreeg u via het antwoordapparaat te horen wie de dienstdoende wachtarts was.
Om alle misverstanden de wereld uit te helpen, hanteren we dus één centraal wachtnummer. De wachtdienst zelf verandert niet: Van maandag t.e.m. donderdag, telkens van 19u 's avonds tot 8u 's morgens en in het weekend van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 8u.